Het kleurenspectrum

In de kleurenpunctuur wordt er gewerkt met 10 verschillende kleuren, een drietal grijstinten, ultraviolet en infrarood. Elke kleur heeft zijn eigen kwaliteiten en toepassingsmogelijkheden. De betekenis van de tien verschillende kleuren worden hier beschreven.

Spectraal- of lichaamskleuren
Rood
De kleur rood is de meest krachtige kleur. Het is de kleur van het vuur. Het activeert je energiesysteem, maakt je alert en moedig en versterkt je doorzettingsvermogen. Bij een koude ziekte zoals reuma of een vertraagde stofwisseling geeft het warmte en zorgt het ervoor dat je spijsverteringsvuurtje beter gaat branden. Het bloed als energiedrager van de ik-kracht gaat sneller stromen; je zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd.
Geel
De kleur geel is de meest heldere van alle kleuren. Geel is het symbool van de zon, geel creƫert nieuwe horizonten en is daarom toekomstgericht. Ze zorgt dat je vitaliteit en levensvreugde terugkeren. Zonnegeel geeft motivatie en zin om te leven. Het werkt gunstig op je intellect. Het maakt je helder in je hoofd en/of helpt je om de zaken helder te gaan zien. Geel werkt ook kalmerend en versterkend op de maag en is de aangewezen kleur bij alle spijsverteringsklachten. Geel versterkt het zenuwstelsel en stimuleert het lymfestelsel.
Blauw
De kleur blauw symboliseert vrede en oneindigheid. Blauw leid je naar innerlijke kalmte, rust en zachtheid. De ontspannende en rustgevende eigenschappen van deze kleur worden gebruikt om hoofdpijn en migraine te verlichten, evenals maagpijn en spierkrampen. Het kalmeert het hart, helpt de bloeddruk te verlagen en je ademhaling te reguleren. Verschillende vormen van pijn worden erdoor verzacht. Blauw helpt je ook om beter en dieper te kunnen slapen.
Groen
De kleur groen is de meest voorkomende kleur in de natuur. Het is een neutrale kleur en heeft een harmoniserende werking. Groen brengt je terug naar de stilte in jezelf en geeft je rust op een neutrale positieve manier. Groen licht wordt toegepast bij de behandeling van bronchitis, hoest en ontstekingen van de gewrichten. Groen licht heeft ook een positieve invloed op de behandeling van tumoren, zweren en cysten, en bij oogziekten en suikerziekte. Vrijwel alle chronische kwalen reageren goed op het af en toe instralen van groen. Groen balanceert en bevordert je gevoel van tevredenheid.
Oranje
De kleur oranje staat voor de opgaande zon. Oranje is de kleur van opgewektheid, optimisme en vrolijkheid. Deze kleur is een mix van rood en geel en symboliseert vriendelijkheid en warmhartigheid. Deze kleur geeft je een nieuwe energie en zorgt dat je actiever wordt. Oranje licht kent vele toepassingsgebieden omdat het positieve impuls geeft aan het hormoonstelsel..De kleur wordt succesvol ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, psychosen, angst, ontevredenheid en zwaarmoedigheid en bij klachten aan het hart- en vaatstelsel. Oranje is een verwarmende kleur: een korte instraling met oranje licht aan het begin van de dag maakt dat je met veel meer energie de dag ingaat.
Violet
De kleur violet staat voor spiritualiteit. Het is daarmee de kleur van de geest en werkt in op het onderbewustzijn. Violet geeft geestelijke kracht en brengt inzicht en inspiratie en ondersteunt je meditatieve staat van zijn. De kleur violet wordt vooral toegepast bij de behandeling van het lymfesysteem en de milt.
Turkoois
De kleur turkoois opent de deur naar je onderbewuste. De donkere en lichte vorm van de kleur turkoois vertegenwoordigen onze verborgen ziel-aspecten. Het instralen van deze kleur maakt dat je je gezien voelt en daardoor volledig kunnen ontspannen; het bevordert een gevoel van diepe tevredenheid. Het wordt o.a. gebruikt bij een verstoord immuunsysteem en schildklierproblemen (basisstofwisseling). Het ondersteunt je zelfexpressie en het begrijpen van de ander.

Zielgeestkleuren:
Deze kleuren werken positief in op de verbinding tussen ziel en geest. Binnen de kleurenpunctuur gebruiken we deze kleuren om helderheid te scheppen in het diepe onderbewustzijn. Hierdoor kunnen lang sluimerende innerlijke conflicten worden opgelost; conflicten die vaak oorzaak zijn van (chronische) lichamelijke klachten.
Purper (violet + rood)
In de kleurenpunctuur geldt purper als eenzelfde kleur als magenta. Purper is een combinatie van het kalmerende blauw en een dubbele hoeveelheid hartstochtelijk rood. Purper is zowel ernstig als lief; een oprecht (w)aardige kleur. Purper heerst over ons denken en geeft zuiver inzicht. Dit in tegenstelling tot ons gebruikelijke denken dat soms meer piekeren is en oordelend is over onszelf en anderen. Purper beheerst het bloed. Purper wordt gebruikt bij vastgelopen gedachtepatronen en zorgt voor meer weerbaarheid voor invloeden van buitenaf.
Licht groen (groen + geel)
De kleur licht groen staat voor onvoorwaardelijke goedheid en vriendelijkheid, die niet om een beloning of tegenprestatie vraagt. Lichtgroen activeert een hogere dimensie die doelgericht is en staat voor ons menselijk groeipotentieel.
Licht turkoois
De kleur licht turkoois brengt je in contact met je 'ware zelf'. Het perspectief van je 'dagelijkse zelf', die conflicten ervaart, verandert en conflicten lossen even op.... Dit bevordert een gevoel van diepe bevrijding en heel-zijn en brengt je in contact met je eigen-wijsheid.
Roze (wit licht + beetje rood)
De kleur roze staat voor onbaatzuchtige liefde en een nieuw begin in het leven. Roze wordt gebruikt wanneer iemand open staat voor het onderzoeken van de diepere lagen van zijn of haar geest. Met roze kan de essentie van je individuele levenspad, helder voor ogen komen. De kleur roze wordt ook ingezet bij het verwerken van trauma's.
De drie grijstinten worden gebruikt wanneer het gekleurde licht onvoldoende resultaat geeft; het helpt de informatiebarriƫre te openen zodat het licht weer kan worden toegelaten.
Ultraviolet wordt gebruikt bij geestelijk pijn.
Infrarood bij lichamelijke pijn.© 2014/2015 Impuls